Deze zomer bracht Fatboy Slim een nieuwe single uit, Role Model. In de videoclip zie je een heleboel van zijn rolmodellen voorbij komen. Ik ben al lange tijd fan van zijn muziek, vooral sinds hij in 2020 wekelijks een aflevering van Everybody Loves a Mixtape uitbracht tijdens de lockdowns.
Nadat ik dit nummer deze zomer veel heb geluisterd, wilde ik wel eens uitzoeken wie er allemaal in de video te zien zijn. Daarom heb ik een datamodel op Wikidata gemaakt over de videoclip. In theorie zouden AI-assistenten zoals Alexa of Google Voice nu de hele lijst met beroemdheden kunnen opnoemen, omdat Wikidata, net als Wikipedia, door iedereen vrij te gebruiken is.
Dankzij deze data kan je nu echt leuke, nerdy dingen doen, zoals een grafiek maken van de geboortejaren van de mensen die in de videoclip verschijnen:
Het was te verwachten dat de meeste rolmodellen van Fatboy Slim (1963) uit de boomer– en gen-x-generatie zouden komen, maar toch is bijna elk decennium van de 20ste eeuw vertegenwoordigd. Het enige decennium dat ontbreekt is de jaren ’80, waarin ikzelf ben geboren. Je kunt ook een kaart maken van waar deze mensen geboren zijn:
De oudste persoon is Salvador Dalí, en de jongste is Rita Ora. Zij is de eerste vrouw die in de video te zien is en was voor mij een onbekende. Met Google Lens kun je gelukkig snel namen bij gezichten vinden. Ora is ook degene die het meest oostelijk is geboren, in Kosovo. De enige persoon die niet in Europa of Amerika is geboren, is Bob Marley, de meest beroemde Jamaicaan.
Voor het splitsen van de video in verschillende scènes heb ik PySceneDetect gebruikt, software die je via de command-line-interface kunt bedienen. Zonder dit had ik waarschijnlijk enkele mensen gemist die alleen in de snelste montage van personen in de video te zien zijn.
Ik herkende Spike Jonze niet zelf en Google Lens dacht dat ik meer wilde weten over witte mannen in pakken. Voor hem en nog drie andere personen die ik niet kon plaatsen, heb ik de hulp ingeroepen van de Wikidata Telegram Group, dat is de plek waar je terecht kunt als je niet verder komt met Wikidata.
Ik vind het nummer nu nog leuker, nu ik iedereen kan benoemen. Binnenkort ga ik de oude experimentele film Herostratus uit 1967 kijken. Dit is de film waar het bronmateriaal vandaan komt voor de scènes waarin Helen Mirren te zien is, een van de slechts 17% vrouwen op de lijst.
Met behulp van ChatGPT kun je, zelfs als leek, snel meer gegevens over de data in Wikidata opvragen door simpelweg te beschrijven wat je wilt weten in natuurlijke taal. De gegenereerde SPARQL-query (spreek uit: ‘sparcle’) kun je vervolgens naar de Wikidata Query Service kopiëren. Het itemnummer van de videoclip Role Model is Q130298085, waarbij de waarde voor “beeldt af” (P180) is gedefinieerd. Met de volgende prompt kun je bijvoorbeeld een overzicht van de personen op de lijst met hun foto’s opvragen
Geef mij een sparql-query voor een overzicht van foto’s van degenen die worden weergegeven (P180) in item Q130298085, gebruik #defaultView:ImageGrid, een foto per persoon
Heeft als resultaat:
Als autist vind ik het heerlijk om diep in onderwerpen te duiken en nieuwe dingen te ontdekken. Voor mij gaat dit verder dan alleen persoonlijke interesse; door de gegevens die ik verzamel en verwerk aan Wikimedia-projecten toe te voegen, kunnen ook anderen hiervan profiteren. Binnenkort zal ik mijn energie weer richten op mijn activisme tegen ABA, zodat autistische kinderen de vrijheid krijgen om hun interessegebieden te verkennen, zonder voortdurend te worden gemonitord om te zien of ze dat op een ‘correcte’, neurotypische manier doen.