22 april 2024

Illustratie WikiUil 2023 én een gedeelde 4e plek in de Wikipedia Schrijfwedstrijd

Vera met de Illustratie WikiUil 2023, een stenen beeldje van een uil

De Nederlandse Wikipedia-gemeenschap heeft mij dit jaar tijdens de bijeenkomst van Wikimedia Nederland mijn tweede WikiUil in de categorie “illustratie” toegekend. Ik was genomineerd in deze categorie omdat ik meer dan 80.000 bestanden naar Wikimedia Commons heb geüpload, de mediadatabase van Wikipedia en haar zusterprojecten. Dat is bijna een halve terabyte! Ik wil de organisatoren van de prijsuitreiking en iedereen die gestemd heeft bedanken.

Om duidelijk te zijn: dit heb ik zelden gedaan door het tekenen van illustraties. In plaats daarvan gebruik ik voornamelijk mijn technische vaardigheden om grote sets bestanden van andere bronnen over te dragen of door opmerkelijke plaatsen en mensen te fotograferen. De meeste foto’s van de conferentie re:publica op Wikipedia zijn door mij overgebracht van hun officiële Flickr-account, waar ze beschikbaar waren onder een vrije licentie. Mijn eigen foto’s zijn te vinden op ruim 3.000 Wikipedia-artikelen in alle taalversies.

Dit jaar deed ik ook mee aan de schrijfwedstrijd van de Nederlandse Wikipedia met mijn artikel over het doktershuis van Landsmeer. Ik haalde niet de top drie, maar kreeg nog steeds veel lof in het juryrapport:

De jury heeft waardering voor dit boeiende, prettig geschreven en informatieve artikel over een rijksmonument en zijn bewoners. De foto’s zijn prachtig. Maar de jury ziet ook enkele verbeterpunten. Zo zou er een duidelijkere afbakening mogen zijn tussen de beschrijving van de bouwstijl en sociale geschiedenis. Ook is het artikel soms erg gedetaillleerd en zou wat meer aandacht voor de context prettig zijn geweest. – juryrapport Wikipedia schrijfwedstrijd 2023

Bij de schrijfwedstrijd worden de artikelen die de top-10 hebben behaald genoemd, waarbij alleen de top 3 specifiek gerangschikt wordt. Mijn artikel behoort tot de zeven die gedeeld op de vierde plaats zijn geëindigd.

Ik was al sinds 2019 van plan dit artikel te schrijven, toen ik tijdens mijn werk met gegevens over Kinderboekenweekgeschenken op de geschiedenis van deze locatie stuitte. Een van de auteurs van de editie uit 1969, Noni Lichtveld, verbleef daar tijdens de Tweede Wereldoorlog als tiener met haar ouders. Haar ouders, de schrijvers Lou Lichtveld en Leni Mengelberg, waren onderdeel van een grote verzameling kunstenaars en intellectuelen die zich in Landsmeer verstopten. Ik dacht dat het nuttig zou zijn om al deze onderling verbonden links op één plek samen te brengen. Ik wil de jury bedanken voor het beoordelen van alle inzendingen.

Als je Nederlands begrijpt, raad ik aan de top drie te bekijken: Democratische Republiek Georgië, Middelheimmuseum en Spoorzone (Delft).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *