Met trots kan ik aankondigen dat de Nederlandse Wikipedia-gemeenschap mij de WikiUil 2019 heeft toegekend in de categorie “illustratie”. Ik werd in deze categorie genomineerd omdat ik bijna 70.000 mediabestanden heb geüpload naar Wikimedia Commons, met name de 5500+ foto’s die ik zelf heb gemaakt van monumentale gebouwen, bekende personen en andere bezienswaardigheden.
Wikimedia Commons is het zusterproject van Wikipedia dat de vrij gelicentieerde media opslaat die je naast de artikelen ziet. Daar kun je ook de complete catalogi vinden van schilders wiens werk in het publieke domein is overgegaan.
Mijn grootste bijdrage aan Wikimedia Commons afgelopen jaar waren 480 foto’s van Nederlandse senatoren en parlementariërs van 1901 tot 1913 die in het publieke domein vielen. Deze kleine schat werd gevonden in een serie boekjes gepubliceerd door de Rotterdamse uitgeverij Nijgh & Ditmar. Elke aflevering in deze serie volgde grofweg dezelfde opzet: foto links, biografie rechts, parlementariërs gevolgd door senatoren. Hierdoor kon ik het proces van het labelen van de foto’s half automatiseren nadat ik ze uit hun PDF-scan had gehaald:
- pdf toolkit om de pdf in afzonderlijke pagina’s te splitsen
- pdftotxt om tekstbestanden te maken
- sorteren op gewicht om de pagina’s met bijschriften te krijgen
- enkele regels python om een tabeloverzicht van bijschriften te converteren
Niet verrassend waren de mannen in deze serie zeer elitair: algemeen kiesrecht voor mannen zou eind 1917 worden ingevoerd, gevolgd door vrouwen in 1922. Ik ben blij dat ik niet in een wereld leef waar de helft van het parlement een adellijke titel heeft.
Meer dan 130 Wikipedia-artikelen over bebaarde witte mannen bevatten nu een foto uit deze serie.