31/08/2015

Introducing: the Dememorixer

This week I reverse engineered how to get the full resolution image from image banks that use the Memorix Maior image viewer and build a script to automate doing so.
Over 30 Dutch online archives use this image viewer.

A lot of the images in these databases are in the public domain, and so can be uploaded to the media database of the Wikimedia projects: Wikimedia Commons. Now that we have this code, I and a few other Wikimedians have been busy updating old uploads to get the maximum resolution. If you’d like to help: see images of which I suspect that they can be improved.

Upload stream Pictures by Jac. de Nijs (Anefo), Rob C. Croes (Anefo) and A. van Vliet. Published under a CC-BY-SA 3.0 license on GaHetNa.nl

You may also like...

5 Responses

 1. Alf van Beem says:

  Hoi Vera,
  Geweldige tool!!!
  Was al ruim een jaar op zoek naar een programma als dit maar nu pas gevonden. Ben van plan om alle Jacob Olie foto’s van Beeldbank te halen en op Commons te zettten.
  Geweldig dat je dit gedaan hebt!
  Ik denk dat er veel meer mensen zijn die hier naar op zoek zijn maar dit niet kunnen vinden. Dit vind ik een van de grote problemen van WikiCommons.
  Misschien moet er een soort reklame voor gemaakt gaan worden!
  In ieder geval, Heel erg bedankt en ik waardeer het enorm dat je het gemaakt hebt!
  Groetjes,
  Alf

  • Vera says:

   Hey,

   De Dememorixer staat bij Help:Zoomable images er bij. Links en rechts heb ik op Commons ook op overlegpagina’s van gebruikers die veel van Nederlandse beeldbanken uploaden berichten achter gelaten.

   Aan het classieke upload formulier, wat je gebruikt als je een nieuwe versie van een afbeelding upload, heb ik voor mezelf met wat JavaScript buttons toegevoegd zodat het verwijzen naar [[Dememorixer]] makkelijker wordt in de redengeving.

   • Alf van Beem says:

    Hoi Vera,
    Helaas ben ik helemaal niet thuis in programmeren met JavaScript e.d.
    Ik heb echter nog 2 vragen,
    1. Waar plaats ik [[Dememorixer]] precies?
    2. Ik vond ook nog een pagina met “Dememorixer automated”, wat houdt dit precies in?
    Groetjes,
    Alf

    • Vera says:

     Als je bij een afbeelding “upload a new version of this file” klikt, heb je dat er om de toelichting “File changes:” wordt gevraagd. Bij deze afbeelding zie je hoe die toelichting in de bestandsgeschiedenis te zien is. Zie instructies voor de JavaScript tweak.

     Toen ik eind vorig jaar de Dememorixer net geschreven had, heb ik met nog wat andere scriptjes afbeeldingen die eerder onder een lagere resolutie waren geüpload opgespoord en geüpgrade. Daarbij kwam het nog wel eens voor dat afbeeldingen nog even bijgesneden moesten worden. Daarom had ik verwerkte afbeelding in de categorie “Dememorixer automated” geplaatst. Gedeeltelijk heb ik die afbeeldingen wel nagekeken maar dat is niet helemaal afgerond.

 2. Alf van Beem says:

  Hoi Vera,
  Bedankt voor je antwoord! Het werkt!
  Zou ik je misschien een wat onbeleefde vraag mogen stellen?
  Zoals ik reeds schreef, wil ik alle foto’s van Jacob Olie gaan Dememorixen (wordt een mooi nieuw werkwoord). Dit zijn er meer dan 3000. Daarna wil ik not eens enkele duizenden foto’s van A Jager verwerken. Dit gaat mij, heb ik uitgerekend minstens 2 jaar duren. Om dit proces te versnellen zou het heel handig zijn als ik dit via jou programma in een batch zou kunnen doen. Zie jij de mogelijkheid om je programma iets aan te passen zodat ik bijvoorbeeld 10 foto’s achter elkaar in kan voeren en jou programma deze achter elkaar verwerkt en ‘default’ deze op mijn schijf opslaat?
  Als dit je veel tijd gaat kosten of je hebt er gewoon geen zin in, heb ik daar alle begrip voor hoor! Maar het zou voor mij al enorm tijdbesparend zijn, want nu moet ik bij elke foto wachten tot de foto dememorized is.
  Alvast bedankt voor je antwoord!
  Groetjes,
  Alf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *