10 april 2015

In de voetsporen van een monument

Veerhuis, gemeenteljik monument in Dordrecht
CC-BY-SA 3.0, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Toen ik eind februari Hier zijn de Van Rossems keek, zag ik dat de laatste aflevering over Naarden ging. En dat terwijl ik juist die week de lijst van gemeentelijke monumenten voor Naarden op Wikipedia had gepubliceerd.

Twee weken eerder had ik evenveel werk gestoken in het bijwerken van de lijst van Rotterdam, toen de Van Rossems die stad aandeden.

Omdat het mij leuk leek die lijn door te zetten, richtte ik mij vervolgens op de volgende halte van de Van Rossems, Dordrecht.

Ik publiceer af en toe lijsten van gemeentelijke monumenten op Wikipedia voor het inventarisatieproject rond gemeentelijke monumenten, dat is ontstaan voor de fotowedstrijd Wiki Loves Monuments in september 2013. Die grootste fotowedstrijd ter wereld vond sinds 2010 drie keer plaats in Nederland, zodat de meeste Rijksmonumenten inmiddels voorzien zijn van een foto. In september wordt de wedstrijd voor de vijfde keer gehouden, opnieuw in Nederland.

De lijst van gemeentelijke monumenten van Dordrecht gepubliceerd krijgen was niet makkelijk. In eerste instantie wilde de gemeente de lijst niet opsturen, omdat hij nog niet op hun eigen website stond. Na enig aandringen kreeg ik een adressenlijst opgestuurd in een PDF’je, waarop stond dat het een uitdraai was uit een monumenteninformatiesysteem. Dit gaf hoop dat zich daarachter gestructureerde data bevond.

Inmiddels had een andere Wikipediaan de lijst van gemeentelijke monumenten van de stad Utrecht gevonden in hun opendataproject. Toen ik keek of Dordrecht misschien ook zo’n project had, belandde ik op DordrechtOpenData.nl. Hier vond ik geen gemeentelijke monumenten van Dordrecht, maar wel NedDat.org: een website die ik nog niet kende, met open data van Nederlandse overheidsinstellingen. Inclusief een gemeentelijke monumentenlijst voor Alkmaar, die ik vervolgens op Wikipedia heb gepubliceerd.

Nadat ik mijn contactpersoon bij de gemeente Dordrecht erop had gewezen dat een informatiesysteem wijst op een achterliggende database ontving ik alsnog een Excel-bestand met een mooi overzicht van de gemeentelijke monumenten van Dordrecht. Met dit overzicht hadden we niet alleen een objectomschrijving per monument, maar ook een bouwjaar en hier en daar een architect.

Helaas bevatte deze dataset geen coördinaten. Ik heb voor het inventarisatieproject wel een stukje software ontwikkeld, de WLM-table-gen, die op basis van een adres een coördinaat uit de Google Maps API kan halen, maar dit is geen perfecte optie: niet alle monumenten, zoals bruggen en fabrieksschoorstenen, hebben een adres.

Door coördinaten aan de lijst toe te voegen kon ik de CBS wijk- en buurtenkaart gebruiken om de lijst softwarematig onder te verdelen in de verschillende wijken van Dordrecht. Zo is de lijst op Wikipedia overzichtelijker geworden en kon er vanuit de artikelen over de wijken weer teruggelinkt worden naar de lijst.

Door het opendataproject van Dordrecht kon het overzicht dat door de gemeente was opgestuurd ook officieel gepubliceerd worden, zodat door anderen gecontroleerd kan worden of de lijst op Wikipedia klopt.

Op dit moment zijn er nog 86 gemeenten waarvan een lijst gepubliceerd moet worden of waarvan onduidelijk is of ze wel gemeentelijke monumenten hebben. Gelukkig hebben ze niet allemaal zo veel monumentaal erfgoed als Dordrecht.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *